tache de beaute facebook

Energie & Vitaliteit

Energie & Vitaliteit

Meer energie en vitaliteit met de juiste voeding

We nodigen je van harte uit om een afspraak te maken om geheel vrijblijvend en kosteloos je eet- & leefgewoonten te analyseren. We lijsten dan op wat je kan doen op voedingsvlak om meer energie en vitaliteit te bekomen en te behouden.  Bel ons om jouw plaats te reserveren. 

Of jouw energietekort door een hormonaal onevenwicht, spijsverteringsproblemen, psychische stress of verkeerde voedingsgewoonten veroorzaakt wordt, één ding staat vast: ontgiften is essentieel om de vermoeidheid uit jouw lichaam te jagen. Een detox eetplan zorgt op relatief korte tijd - reken op zo'n zes weken - voor een duidelijke verbetering van de klachten! 

Dit eet je beter niet:

Glutenhoudende graanproducten

Brood, koekjes, pasta en pistolets horen niet thuis in een gezond voedingsplan. Voor liefhebbers van een dagelijkse broodmaaltijd schuilt hierin wellicht de grootste uitdaging. Gelukkig zijn er wel een aantal alternatieven.

Geraffineerde suikers

Snoep, gebak, bereide gerechten en frisdranken bulken van de suikers. Tijdens deze ontgiftingsfase moet je ze te allen tijde vermijden. Liefhebbers van zoet kunnen gerechten of dranken iets zoeter maken door er stevia extract aan toe te voegen.

Dierlijke zuivelproducten

Geen enkel volwassen zoogdier drinkt de melk van een ander. De mens vormt de enige uitzondering op deze regel. Nochtans is ons lichaam niet in staat om melkproducten voldoende af te breken. Bij gezonde mensen leidt dit niet perse tot problemen, maar wie met ernstige energietekorten kampt, schrapt dierlijke melkproducten best van het menu. Plantaardige melkproducten zoals sojamelk, amandelmelk, hazelnoot-, cocos- en rijstmelk zijn interessante alternatieven. Ook afgeleide producten zijn toegelaten mits ze geen toegevoegde suikers bevatten.

Cafeïne

Vermijd cafeïnerijke dranken zoals cola, koffie en thee. Thee op basis van kruiden zoals kamille, ijzerkruid, rozenbottel en munt zijn wel toegelaten. Ook chocolade bevat cafeïne en eet je dus beter niet.

Dit mag echter wèl:

Vlees, gevogelte, vis en eieren

Dierlijke eiwitten zijn belangrijk. Tijdens dit programma combineer je ze niet met granen, suikers of dierlijke melkproducten, waardoor je cholesterolgehalte zal dalen. Eet voeding zo puur mogelijk: liever een stuk biefstuk dan een worst waarvan je de samenstelling niet kent. Ook kip, kalkoen of gehakte biefstuk zijn prima. Vermijd gerookte en bereide vleeswaren. Zet geregeld (vooral vette) vis op het menu. Hou tot slot ook de bereidingswijze in de gaten. Bakken, grillen of frituren gebeurt onder zeer hoge temperaturen, waardoor tijdens de bereiding transvetten gevormd worden. Die zijn nefast voor uw gezondheid en moet je dus zoveel mogelijk vermijden. Stomen is een beter alternatief. Ook in de oven kan je lekkere vlees- en visgerechten klaarmaken. Zet de oventemperatuur op maximaal 160 graden en gebruik plantaardige oliën bij de bereiding. Het verbrandingspunt van plantaardige olie ligt immers heel wat hoger dan dat van dierlijke boter. Ook eieren (maxiaal vijf per week) zijn toegelaten.

2 à 3 stukken fruit per dag

Kies bij voorkeur voor biologisch seizoensfruit. Alle fruitsoorten zijn toegelaten met als enige uitzonderingen bananen, watermeloen en druiven. Fruit eet je best in zijn geheel. Fruitsalades kan je dus beter mijden. Het verteringsproces van fruit treedt immers al tijdens het snijden in werking. Bovendien heeft iedere fruitsoort een verschillende verteringstijd. Om rauwe voeding te kunnen verteren heeft het lichaam heel wat verteringsenzymen nodig. 's Avonds is die voorraad zo goed als uitgeput en eet je dus best geen fruit meer. Hou tot slot ook volgende regel in acht: eet fruit altijd een halfuur voor of twee uur na een maaltijd. Het lichaam doet er een half uur over om fruit te verteren. Wanneer fruit samen met andere voedingsresten in de maag belandt, begint het te gisten.

2 groenteporties per maaltijd

Eet bij voorkeur rauwe, gestoomde, geblancheerde en/of gekookte groenten. Omdat je lichaam het 's avonds moeilijker heeft om rauwkost te verteren, eet je deze best 's middags. Verse, biologische seizoensgroenten genieten de voorkeur, maar bij gebrek daaraan zijn diepvriesgroenten een prima alternatief. Wie last heeft van gevoelige darmen, is best matig met kolen, bonen en peulvruchten.  In tegenstelling tot fruit kan je groenten perfect met andere voedingswaren combineren.

Rijst en aardappelen

Rijst en aardappelen zijn toegelaten maar omdat ze de bloedsuikerspiegel relatief snel doen stijgen, eet je ze best met mate. Combineer ze altijd met andere voedingswaren. Eet aardappelen zoveel mogelijk in hun geheel. Door ze te pletten zal de glycemische index stijgen.

Water

Drink dagelijks minstens anderhalve liter water. Tijdens het detoxprogramma heeft mineraalarm water de voorkeur. Om te weten of het water dat u drinkt mineraalarm of -rijk is, leest je er best even het etiket op na. Kijk naar de droogrest, dat staat voor de hoeveelheid mineralen die er na verdamping van het water, overblijven. Bij mineraalarm water bedraagt die hoeveelheid maximaal 50 mg per liter.

1 à 2 glazen rode wijn per dag

Drink alcohol met mate!

Noten en zaden

Noten en zaden zitten boordevol nuttige stoffen, zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en onverzadigde vetzuren. Een kleine hoeveelheid ervan is erg lekker in een salade, een soep of groenteschotel: pompoenpitten, walnoten, hazelnoten, cashewnoten en pijnboompitten. Minder bekend, maar minstens even lekker zijn vlaszaadjes, sesamzaadjes, pecannoten en Braziliaanse noten.

Olie

De ene olie is de andere niet. Zo hebt je verzadigde en onverzadigde vetten. Van die eerste groep eten we meestal veel te veel. Verzadigde vetten vind je vooral in dierlijke vetten, maar ook in bereide maaltijden en gebakjes. Een teveel aan verzadigde vetten jaagt het cholesterolgehalte in het bloed de hoogte in en vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Van de tweede soort, de onverzadigde vetten, wordt vaak gezegd dat ze essentieel zijn voor onze gezondheid. Toch klopt die stelling niet volledig. Juister is de stelling dat een evenwicht in de vetzuren essentieel is voor onze gezondheid. Omega 3 en omega 6 zijn twee essentiële onverzadigde vetzuren. Dat betekent dat ons lichaam deze niet zelf kan aanmaken en we ze dus uit onze voeding moeten halen. Deze twee vetzuren moeten in evenwicht zijn, maar in realiteit nemen we veel te veel omega 6 in, en veel te weinig omega 3. De enige manier om dit onevenwicht te herstellen is meer omega 3 innemen. Kies daarom wat vaker voor vette, wilde vis en neem dagelijks een supplement van één tot twee eetlepels versgeperste vlaszaadolie (de enige plantaardige olie die meer omega 3 dan omega 6 bevat) of een visolie supplement van zeer goede kwaliteit. Ook omega 7 komt het energieniveau ten goede. Duindoornolie is erg rijk aan dit vetzuur en daarom een erg goede energiebooster. Bernagieolie is een bekend middeltje om rimpeltjes, een droge huid en zelfs vaginale droogte te bestrijden, maar is ook erg efficiënt bij vermoeidheidsklachten.

Heb je nog vragen?

Bel 0478625866 voor een intakegesprek.