De Seillelaan 26, 9940 Sleidinge
Enkel op afspraak
09 377 23 84
De Seillelaan 26, 9940 Sleidinge
Enkel op afspraak
09 377 23 84
Enkel op afspraak
Reserveer je behandeling online of
per telefoon op 09 377 23 84.
Hoe ontstaat pigment?
Het pigmentatieproces speelt zich af in de epidermis (opperhuid), die uit vijf lagen bestaat. Onder invloed van bepaalde factoren (zoals UV-stralen) worden pigmentcellen in de onderste laag van de epidermis gestimuleerd om pigment aan te maken. Dit zorgt ervoor dat pigmentkorrels gevormd worden, wat resulteert in ‘pakketjes’ pigment (melanosomen). Deze pigmentpakketjes worden via de uitlopers van de cellen naar de bovenliggende huidcellen verspreid, waardoor ze de huid kleur geven. Pigmentatie is een natuurlijk mechanisme van het lichaam om het te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Pigmentkorrels fungeren als parasol boven het DNA, om te voorkomen dat het DNA beschadigd wordt. Een bruine kleur is dus niet per se een gezond kleurtje, maar een beschermingsreactie van het lichaam! Hoe ouder je bent, hoe trager je cellen zich vernieuwen. Dit verklaart waarom oudere mensen langer hun bruine kleur behouden.
Wanneer pigmentcellen te veel gestimuleerd worden tot de aanmaak van pigment, raakt het pigmentatieproces verstoord. Deze verstoring leidt tot overlappingen van pigmentophopingen aan de uiteinden van pigmentcellen. Overlappingen zorgen voor een dubbele hoeveelheid pigment, waardoor hyperpigmentatie en een ongelijkmatige teint ontstaan.
Hoewel de één meer aanleg heeft voor de vorming van pigment dan de ander, is blootstelling aan zonlicht de belangrijkste factor voor het ontstaan of erger worden van pigmentvlekken.