tache de beaute facebook

Hyperpigmentatie: pigment onder loep

Hyperpigmentatie: pigment onder loep

Hyperpigmentatie: meer dan 90 procent van de bevolking krijgt ermee te maken. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat hyperpigmentatie ervoor kan zorgen dat je er tot wel 12 jaar ouder uitziet! Genoeg redenen om pigmentatie eens onder de loep te nemen!
hyperpigmentatie

Hoe ontstaat pigment?

Het pigmentatieproces speelt zich af in de epidermis (opperhuid), die uit vijf lagen bestaat. Onder invloed van bepaalde factoren (zoals UV-stralen) worden pigmentcellen in de onderste laag van de epidermis gestimuleerd om pigment aan te maken. Dit zorgt ervoor dat pigmentkorrels gevormd worden, wat resulteert in ‘pakketjes’ pigment (melanosomen). Deze pigmentpakketjes worden via de uitlopers van de cellen naar de bovenliggende huidcellen verspreid, waardoor ze de huid kleur geven. Pigmentatie is een natuurlijk mechanisme van het lichaam om het te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Pigmentkorrels fungeren als parasol boven het DNA, om te voorkomen dat het DNA beschadigd wordt. Een bruine kleur is dus niet per se een gezond kleurtje, maar een beschermingsreactie van het lichaam! Hoe ouder je bent, hoe trager je cellen zich vernieuwen. Dit verklaart waarom oudere mensen langer hun bruine kleur behouden.

donker licht pigment

Hoe ontstaat hyperpigmentatie?

Wanneer pigmentcellen te veel gestimuleerd worden tot de aanmaak van pigment, raakt het pigmentatieproces verstoord. Deze verstoring leidt tot overlappingen van pigmentophopingen aan de uiteinden van pigmentcellen. Overlappingen zorgen voor een dubbele hoeveelheid pigment, waardoor hyperpigmentatie en een ongelijkmatige teint ontstaan.

10 tips om hyperpigmentatie te voorkomen

Hoewel de één meer aanleg heeft voor de vorming van pigment dan de ander, is blootstelling aan zonlicht de belangrijkste factor voor het ontstaan of erger worden van pigmentvlekken. 

  1. Gebruik dagelijks een breedspectrum zonbeschermingsproduct met een hoge factor en draag op zonnige dagen een pet of een hoed om je gezicht extra te beschermen.
  2. Vermijd de zonnebank. Deze straling is minstens zo schadelijk als echt zonlicht.
  3. Gebruik geen geparfumeerde huidverzorgingsproducten en parfum als je in de zon gaat.
  4. Vermijd verstoppende ingrediënten die huidreacties kunnen veroorzaken zoals minerale oliën, lanoline, harde alcohol en synthetische geur- en kleurstoffen.
  5. Gebruik cosmetica op basis van hoogwaardige, zuivere ingrediënten.
  6. Gebruik verzorgingsproducten met de juiste werkzame ingrediënten. Vraag daarom raad aan je ervaren schoonheidsspecialiste.
  7. Krab niet aan puistjes, dit kan leiden tot littekentjes en verkleuringen.
  8. Exfolieer een aantal keer per week. Gebruik bij voorkeur een milde exfoliant die de huid helder maakt.
  9. Jouw huidexpert kan je helpen bij het kiezen van de producten en behandelingen die het meest effectief zijn voor jouw huid.
  10. Onderga een professionele exfoliatie of peeling. Dit stimuleert celvernieuwing en collageenproductie, waardoor de huid zich sneller vernieuwt en eventuele (hyper)pigmentatie minder zichtbaar wordt.