tache de beaute facebook

Hoe behandel je couperose

Hoe behandel je couperose

Couperose is een ernstige roodverkleuring van de huid, op de wangen en/of de neus. De blijvende roodheid is het gevolg van het uitzetten van de talloze kleine haarvaatjes. Met de jaren wordt onze huid dunner en de onderliggende bloedvaatjes zetten uit, waardoor ze meer opvallen. Het is een onschuldige aandoening, maar ontsierend en daarom storend. Maar couperose is goed te behandelen. De meest voorkomende zones zijn neus, voorhoofd en wangen en soms de kin.
couperose

Vaak is er erfelijke aanleg in het spel. Couperose heeft te maken met het bindweefsel in de bloedvaatjes, dat beschadigd raakt door ontstekingen, ten gevolge van rosacea, of omdat het bindweefsel genetisch niet sterk is. De haarvaatjes hebben hierdoor minder elasticiteit om na het uitzetten terug in te krimpen, waardoor op termijn verwijde bloedvaatjes aanwezig blijven. Dit veroorzaakt de diffuse roodheid of couperose. Het uitzetten van de bloedvaten gebeurt onder invloed van factoren zoals warmte, inspanning, alcohol e.d.

rosaceaRosacea

Rosacea is echter een chronische ontstekingsreactie, die gepaard gaat met de typische roodheid en in een gevorderd stadium ook ontstekingen en puisten. Rosacea heeft stadia van mild tot ernstig. Vaak is het erfelijk. Bijna altijd maakt couperose deel uit van het beeld van rosacea. De papels en pustels doen denken aan acne, waardoor rosacea makkelijk verward kan worden met acne, de acne rosacea. Beide huidaandoeningen hebben echter medisch gezien niets met elkaar gemeen. Waar de puistjes bij acne worden veroorzaakt door talgophoping en ontsteking door bacteriën, ontstaat er bij rosacea een ontstekingsreactie in de bloedvaten. Bij ontstekingen is antibiotica werkzaam, verwijs de klant door naar de dermatoloog bij ontstoken couperose.

Hoe behandelen ?

Behandeling kan de symptomen verminderen en opstoten voorkomen. Aangepaste crèmes en maskers kunnen de huid sterker maken en de bloedvaten kalmeren. Lasertherapie kan ook de bloedvaten behandelen. In ons schoonheidsinstituut kunnen we je adviseren om de juiste producten voor thuis te kiezen, zodat deze gevoelige huid in alle zachtheid verzorgd wordt.

De rode huid camoufleren kan natuurlijk ook.  Speciale fond de teints of camouflagecrèmes van jane Iredale zijn  ontworpen om roodheid te verbergen. Een groene crème neutraliseert de roodheid. Een mooie foundation, en de huid ziet er al veel beter uit!  Met een los poeder of een camouflagestick, eventueel met groene pigmenten kan je de rode huid wegwerken en de couperose camoufleren, zonder dat je het risico loopt hem te verergeren.

Tips om couperose te voorkomen en risicofactoren te vermijden

Zo veel mogelijk volgende situaties uit de weg gaan die de symptomen verergeren:

  • Plotse en grote temperatuursverschillen: te warm eten, een te heet bad, sauna, felle
  • koude wind….
  • Het eten van te sterk gekruid, te pikant of te gepeperd voedsel.
  • Extreme blootstelling aan de zon.
  • Drinken van te veel alcohol.
  • Te intensieve lichamelijke inspanning of te zwaar trainen.

Hygiënische en cosmetische maatregelen

Je kan zelf maatregelen toepassen die aangepast zijn aan haar of zijn couperose. Deze huid is gevoelig en dient dan ook met zachtheid behandeld te worden. We geven je de volgende raadgevingen mee:

  • Reinig uw gezicht met de vingers, met een zacht reinigingsproduct en lauw water.
  • Dep uw huid droog met een katoenen doekje, wrijf niet.
  • Hydrateer uw huid met vloeibare crèmes: vermijd vette, te dekkende crèmes.
  • Vermijd producten die de huid te veel irriteren, zoals producten met alcohol, fruitzuren,…
  • Gebruik geen peelings of scrubs, die zouden uw huid alleen maar irriteren en roodheid in de hand werken.
  • Breng bij blootstelling aan de zon altijd een zonbeschermende crème met een vloeibare textuur aan, met factor 30 of hoger.

Klik hier voor meer info en /of om een afspraak te maken in ons instituut