tache de beaute facebook

Het microbioom van je huid

Het microbioom van je huid

De term microbioom verwijst naar de samenstelling van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels, gisten en zelfs virussen op een bepaald oppervlak. Dit kan bijvoorbeeld op de huid zijn, maar ook de longen en de darmen hebben een eigen populatie van ‘kleine beestjes’.
Het microbioom van je huid

Er zijn bijzonder veel nieuwe inzichten over de invloed van het microbioom op onze gezondheid in het algemeen, maar ook de invloed hiervan op de huid. Dus heb je last van een extreem gevoelige huid, of van steeds opnieuw terugkerende opstoten van acné, dan kan je darm- huidbioom daar zeker voor iets tussen zitten.

Onze omgeving bevat een specifiek microbioom dat ons beschermt en gezond houdt. Veel mensen die op vakantie gaan, worden ziek doordat ze met bacteriën in contact komen waar ze niet aan gewend zijn.

Ook onze eigen darmen hebben een uniek microbioom. Het bewijs dat de samenstelling hiervan van grote invloed is op onze gezondheid, stapelt zich de laatste jaren in een hoog tempo op. We weten dat de toestand van je microbioom een invloed heeft op het verloop en ontstaan van allerlei ziektes. Het tegenovergestelde echter kan ook! Een goede diversiteit van de darmflora kan leiden tot betere mentale vermogens op middelbare leeftijd.  Bepaalde bacteriën kunnen stoffen produceren die het immuunsysteem ondersteunen of juist tegenwerken, waardoor de kans op ziektes kan dalen of stijgen. Ook lijkt het erop dat een gezond evenwicht in de darmen kan zorgen voor fysieke en mentale energie, terwijl een disbalans juist moe kan maken.

Hoog tijd dus om meer aandacht te besteden aan je darm- en huidbioom! 

Het hebben van een divers en evenwichtig samengesteld microbioom is dus van cruciaal belang voor de gezondheid. Bij een onevenwicht kunnen schadelijke bacteriën de overhand krijgen en zorgen voor meer ontstekingsactiviteit in het lichaam, dus ook in de huid. Ontstekingen kunnen worden aangezwengeld door een disbalans in de darmen, veroorzaakt door het eten van veel dierlijk voedsel, alcohol en suiker of door voedselintoleranties. Bacteriën in de darmen kunnen toxische stoffen onschadelijk maken en anderzijds goede stoffen produceren, zoals vitamines, neurotransmitters en gunstige vetzuren. Door goed voor je darmbacteriën te zorgen, zorgen zij ook weer goed voor jou! Blijf dus weg bij geraffineerde zaken en kies voor meer groente, fruit, peulvruchten, volkorengranen en gefermenteerd voedsel.

Vul de gezondheid van je darmen èn huid aan met kwalitatieve pré- en probiotica, zoals deze van Advanced Nutrition Programme.