tache de beaute facebook

Draai veroudering terug

Draai veroudering terug

Nieuw onderzoek toont aan dat het nooit te laat is om te starten met een gezondere levensstijl.
Gezonde levensstijl kan veroudering zelfs terugdraaien
Gezond eten, bewegen, meditatie, een uitgebreid sociaal netwerk, ... het zijn allemaal zaken die geassocieerd worden met een goede gezondheid. 
 
Maar zelfs al bent u eerder van het zondigende type, uit een nieuwe studie blijkt dat het nooit te laat is om te genieten van de voordelen van een nieuwe, gezondere levensstijl en dat die nieuwe levenswijze de celveroudering zelfs kan omkeren. Nochtans werd lang gedacht dat zoiets niet mogelijk was. 
 
Een 5-jarige studie bij 35 mannen met een prille vorm van prostaatkanker, die gepubliceerd werd in het vakblad The Lancet Oncology, heeft aangetoond dat veranderingen in de levensstijl een impact kunnen hebben op veroudering en ouderdomsziektes op celniveau, namelijk door een verlenging van de telomeren.

Beschermende hoedjes

Telomeren zijn de 'hoedjes' die de uiteinden van de chromosomen en dus ook onze genen beschermen, vergelijkbaar met de dopjes op schoenveters om te verhinderen dat ze beginnen te rafelen. Hoe ouder we worden, hoe korter de telomeren
 
Uit eerder onderzoek werden kortere telomeren al gelinkt met celveroudering en een verhoogd risico op ouderdomsziektes zoals kanker en dementie, alsook met een vroegtijdige dood. 
 
'Uit vroegere studies weten we dat ongezonde voeding, roken, chronische emotionele stress, eenzaamheid, depressie telomeren mogelijk kunnen verkorten. Maar deze studie toont voor het eerst aan dat we ze ook opnieuw kunnen verlengen', zegt hoofdonderzoeker Dean Ornish van de universiteit van Californië in San Francisco.
 
Hoe mooi deze 'terugdraaien van de klok'-theorie ook klinkt, experts menen dat er nog meer onderzoek nodig is om definitieve conclusies te kunnen trekken.