tache de beaute facebook

Wat is een goede zonnebrandcrème?

Wat is een goede zonnebrandcrème?

Het is weer zover: volop zon in ons landje... of op vakantie! Tijd om een aantal wetenswaardigheden op een rijtje te zetten:
zonnecreme

Twee voordelen van de zon: aanmaak van vitamine D en melantonine

Je hebt zon nodig op je huid, eigenlijk he hele jaar door. Met behulp van de UVB stralen in de zon kan je huid namelijk vitamine D aanmaken. Deze is erg belangrijk voor je gezondheid, zeker voor de vrouw van 40+. Kort samengevat kan men zeggen dat een vitamine D tekort een relatie heeft met botontkalking, artrose, hoge bloeddruk, hart- en vaatziektes. Een kwartiertje onbeschermd in de zon, wat langer als je een donkere huid hebt, is voldoende.

Daglicht speelt daarnaast een belangrijke rol bij de regulering van het slaaphormoon melantonine. Slaap je slecht, zorg dan overdag voor voldoende daglicht.

Tot slot heeft zonlicht ook een ontstekingsremmende werking op de huid. Als je last hebt van eczeem of psoriasis dan weet je dit vast wel.

Twee nadelen van de zon: veroudering van je huid en huidkanker

Als de zon dan eindelijk schijnt, wil je er misschien wat langer in dan een kwartiertje. Let op: alle UV straling is een ramp voor de kwaliteit van je huid! Naast het normale verouderingsproces is de zon de belangrijkste oorzaak van rimpels, pigmentvlekken en een huid die eruit ziet als gelooid leer. Dit betekent concreet dat je je huid na een kwartiertje voor je portie vitamine D, moet gaan beschermen tegen teveel UV straling.
De UV straling kan daarbij ook het DNA van je huidcellen aantasten waardoor huidkanker kan ontstaan. Vroeger dacht men dat vooral de UVB stralen hiervoor verantwoordelijk waren, nu weet men beter en zijn de UVA stralen de boosdoener. Deze dringen immers dieper in de huid en brengen daar DNA schade aan!
Tijd dus voor goede zonnebescherming, niet alleen op het strand, maar ook bij het fietsen, tuinieren, wandelen en zelfs in de schaduw onder de parasol.

Zonnecrèmes met chemische beschermingsfilters

De huid moet dus beschermd worden tegen schadelijke UVA en UVB straling, maar opgelet gebruik bij voorkeur geen chemische filters. De stoffen hiervan worden opgenomen door je huid en komen in je bloedbaan terecht. De belangrijkste schadelijke stoffen: oxybenzone, benzofenon3, PABA, retenylpalmitaat, methylparabenen, parfums, padimaat en minerale oliën. Deze stoffen kunnen de balans in je hormoonhuishouding verstoren, zijn eventueel kankerverwekkend en veroorzaken vaak DNA schade. Vermijd ze dus!

Zonnecrèmes met fysische beschermmingsfilters

Fysische filters worden niet opgenomen door de huid, zijn veilig en bieden een betere besherming. Ze bevatten zink oxide en/of titanium dioxide. Ze blijven op de huid liggen waardoor de zonnestralen worden gereflecteerd. Een goed alternatief om je degelijk te beschermen!

Ons advies

Gebruik zonnecrèmes, zoals RAD van Environ en SPF40 van Hydrafacial, die de aanmaak van Vitamine D door de huid toelaten. Smeer regelmatig en voldoende!! (om de 2 uur en na elke plonsbeurt). Geschikt voor Dames, Heren en Kinderen. Ook ideaal bij zonnebrand!

Maak gebruik van onze 2 + 1 zonnepromotie!