tache de beaute facebook

Vitamine D: het belang van zonlicht voor je gezondheid!

Vitamine D: het belang van zonlicht voor je gezondheid!

Zonlicht is de belangrijkste bron van vit.D. Ons lichaam kan het zelf aanmaken in de huid onder invloed van ultraviolette B stralen uit het zonlicht. Daarvoor moet de zonkracht wel een bepaalde sterkte hebben. In onze streken is deze sterkte tijdens de herfst en de winter helaas te laag om voor vitamine D te zorgen. De lente en zomer, zijn de ideale periodes om vitamine D op te slaan! Toch even genieten....
zon huid vitamine D

Vitamine D is een oeroude vitamine én een hormoon

Vitamine D krijg je niet gemakkelijk binnen via je voeding. Eigenlijk bevatten alleen vette vissoorten en de olie daarvan veel viamine D. Van andere producten, zoals eieren, zou je erg veel moeten eten om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Vitamine D heeft sinds miljoenen jaren veel belangrijke functies in het lichaam gekregen. Daarom is het niet alleen een vitamine, maar ook een hormoon. Een gebrek hieraan betekent een negatieve invloed op veel functies in je lichaam. Mensen met een laag vitamine D gehalte lopen elf keer meer risico om depressief te worden en je vitamine D gehalte bepaalt ook mee je gevoeligheid voor stress.

Je vetcellen: niet onbelangrijk!

Vitamine D kan worden opgeslagen in je vetcellen. Het zou dus goed zijn om in de zomer overdag (bij voorkeur rond de middag) lekker een kwartiertje onbeschermd (en daarna beschermd met een zonneproduct dat de aanmaak van vit.D toelaat) van de zon te genieten, en een beetje aan te komen. Als je in de winter dan weer afvalt komt de vitamine D vrij, en beschikt je lichaam over voldoende van deze belangrijke vitamine. Probeer elke dag even op de middag buiten te komen, want daglicht, zelfs als het bewolkt is of regent, betekent energie!

Een laag niveau van vitamine D heeft een link met veel degeneratieve ziektes

  • vitamine D vertraagt het proces van botontkalking. Altijd, maar in het bijzonder tijdens de menopauze belangrijk!
  • vitamine D speelt een beschermende rol bij allerlei vormen van kanker waaronder borstkanker.
  • vitamine D kan een positieve invloed hebben op je spierkracht.
  • hoe hoger de inname van vitamine D, hoe kleiner de kans op reumatische artritis, artrose, MS, hart- en vaatziektes, hoge bloeddruk en diabetes type2.

Gun jezelf een kwalitatief voedingssupplement van vitamine D3! (bij ons verkrijgbaar) Vergeet ook niet dat de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) die op de vit.D preparaten staat, bedoeld is om gebreksziekten te voorkomen. Deze minimale hoeveelheid is ontoereikend voor de werkelijke noden!
Vraag ons raad!