tache de beaute facebook

Stress... je huid reageert mee!

Stress... je huid reageert mee!

Veel huidaandoeningen veroorzaken stress. Maar het omgekeerde geldt ook: van stress krijg je vaak huidproblemen! Het een lokt vaak het ander uit en stress zorgt er voor dat je je letterlijk en figuurlijk niet goed in je vel voelt!
stress huid

Wat gebeurt er in je lichaam als je stress hebt?

Als je stress hebt maak je cortisol aan. Cortisol zorgt ervoor dat we kunnen omgaan met stress. Maar wanneer we langdurig een verhoogd cortisolspiegel hebben, heeft dit een negatieve uitwerking. We worden dikker, onze bloedvaten gaan kapot, we raken vermoeid en somber. Ook ondervinden we negatieve symptomen aan onze huid zoals:

 • Een vochtarme huid: door een langdurige verhoogde cortisol productie, wordt de vochthuishouding van de huid verstoord. Omdat de barrièrefunctie van de huid beschadigd wordt, kan de huid zijn vocht minder goed vasthouden. Dit resulteert in een vochtarme huid met droogtelijntjes.
   
 • Een doffe huid: een verminderde doorbloeding zorgt voor minder aanvoer van zuurstof en noodzakelijke voedingsstoffen. Afvalstoffen worden minder goed afgevoerd. Gevolg: een grauwe, doffe huid.
   
 • Fijne lijntjes: stress veroorzaakt niet alleen voor vochtverlies, maar beschadigt ook de vorming van collageen. Er worden meer vrije radicalen geproduceerd die het DNA van je huidcellen aantasten. Je versnelt het verouderingsproces. Door de constante spierspanning bij stress kunnen bovendien permanente rimpels ontstaan.
   
 • Vermoeide oogleden: bij stress ontstaat vaak een slaaptekort, wat weer zorgt voor vermoeide en gezwollen oogleden.
   
 • Rosacea/ roodheid: stress kan de huidaandoening rosacea verergeren of triggeren. En omdat stress je immuunsysteem verzwakt kan rosacea meer en langduriger opvlammen.
   
 • Acne: bij een verstoorde beschermingsfunctie van de huid, kan je eerder bacteriële infecties, en dus acné oplopen.
   
 • Eczeem: is eveneens een ontstekingsreactie van de huid. Ook ga je bij stress vaker krabben en belandt je op die manier in een vicieuze cirkel.
   
 • Psoriasis: Stress kan een grote factor spelen in het ontstaan van psoriasis, omdat het immuunsysteem chronisch is verlaagd.
   
 • Jeuk: Emotionele stress kan jeuk of zelfs uitslag veroorzaken, die op de meeste lichaamsdelen kan voorkomen.

Onze huid is een perfecte stressbarometer. Neem bij overmatige bekommernissen en stress tijd voor ontspanning. Bij voorkeur in de natuur en dit met rustige oefeningen zoals yoga, meditatie, wandelen.....

Zorg goed voor jezelf en voor je huid! Dan straal je op alle terreinen! Heb je een stress-gerelateerd huidprobleem? Laat je dan deskundig adviseren door een ervaren schoonheidsspecialiste! En maak een afspraak voor een gratis intake gesprek.

 

 

Fit & Slank met hormonale balans.pdf