tache de beaute facebook

Een goede slaap... om van te dromen?

Een goede slaap... om van te dromen?

Slapen heeft alles te maken met een goede hormoonbalans. Een goede en vooral ongestoorde slaap is belangrijk voor allerlei essentiële processen in het lichaam die nodig zijn om gezond te blijven: je immuunsysteem, je afweersysteem, je zenuwstelsel, je stressbelasting en niet te vergeten het goed functioneren van de hersenen! Pas onderstaande tips toe, en je zal bemerken dat er snel verbetering optreedt in je slaappatroon!
goed slapen
 1. Zorg voor gezonde verse voeding die je hormonen in balans brengt. Vermijd naar bed te gaan met een volle maag.
   
 2. Drink ruim voldoende water. Als je dorst hebt, is het al te laat.
   
 3. Zorg ervoor dat je vier uur voor dat je naar bed gaat, niet meer eet, en zeker geen suikers. Hierdoor verhoogt namelijk de insulineproductie, die op haar beurt het melantonineniveau verlaagt, en dit is net het hormoon dat we nodig hebben om in slaap te vallen. Je kan wel gezonde zaken zoals ongebrande noten, wat olijven, een gekookt eitje of een stukje (geiten)kaas eten.
   
 4. Beperk 's avonds het gebruik van koffie, zwarte thee, chocolade of alcohol.
   
 5. Zorg ervoor overdag zo veel mogelijk van daglicht te genieten. Dit bevordert de aanmaak van serotonine, de voorloper van het slaaphormoon melantonine.
   
 6. Zorg voor voldoende beweging overdag, het liefst buiten. Ook hierdoor wordt serotonine aangemaakt.
   
 7. Breng ritme in je slaappatroon. Probeer zo veel mogelijk op het zelfde uur naar bed te gaan en op te staan. Wijk daar in het weekend niet te veel van af.
   
 8. Zorg voor voldoende verduistering het laatste uur voor je gaat slapen. Vooral blauw licht van TV, compter en LED lampen vertellen je lichaam dat het nog volop dag is.
   
 9. Zorg voor voldoende ontspanning overdag. Anders blijft er te veel van het stresshormoon cortisol in je lichaam. Doe ademhalingsoefeningen of een kleine wandeling (buiten).
   
 10. Verban zorgen en onopgeloste emotionele gebeurtenissen, schrijf ze desnoods op en concentreer je op je slaap. Vaak duikt er 's morgens spontaan een oplossing op.